Καλώς ήρθατε στο Παλαίκαστρο
Ανακαλύψτε τις υπέροχες παραλίες μας και την υπέροχη και γραφική περιοχή μας
Τo Παλαίκαστρο βρίσκεται στo ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, σε απόσταση 15 χιλ. από τη Σητεία και 7χιλ. από το φημισμένο φοινικόδασος Βάι. Είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της επαρχίας Σητείας με 1300 περίπου κατοίκους.
Η πλεονεκτική γεωγραφική του θέση το κατατάσσει σε κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής με αρκετά φυσικά, ιστορικά και αρχαιολογικά ενδιαφέροντα. Το ημιτροπικό του κλίμα με την μεγάλη ηλιοφάνεια, τους ήπιους χειμώνες και τα εξωτικά θερμά καλοκαίρια που δροσίζονται από τα μελτέμια, συνθέτουν μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες που δύσκολα θα συναντήσει κανείς σε άλλο νησί ή περιοχή της Ελλάδας.
Χιλιόμετρα ειδυλλιακές ακρογιαλιές με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, συνθέτουν ένα τοπίο ειρηνικό, ήσυχο, μοναδικό. Είναι ο ιδανικός τόπος για ήσυχες και αξέχαστες διακοπές.
Καταπληκτικές παραλίες
Το Hiona Cottage βρίσκεται πολύ κοντά τους
Χιόνα
Ιδανική παραλία για όλη την οικογένεια, κοντά στον οικισμό Αγκαθιά. Εδώ θα βρείτε τρεις ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι.
Ίτανος
Αποτελείται από τρεις μικρότερες γραφικές παραλίες. εδώ υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ιτάνου, που το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.
Koυρεμένος
Μεγάλη αμμώδης παραλία κοντά στο Παλαίκαστρο. Μια από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα για wind surf.
Βάι
Το φοινικόδασος του Βάι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Μεσογείου και ολόκληρης της Κρήτης. Διαθέτει το μεγαλύτερο φυσικό φοινικόδασος στην Ευρώπη, που αποτελείται από Κρητικούς Φοίνικες ή όπως ονομάζονται Φοίνικες του Θεόφραστου.
Μαριδάτη
Μικρή γραφική παραλία με μια ταβέρνα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την ηρεμία του τοπίου.
Καρούμες
Φτάνοντας στο χωριό Χοχλακιές, αφήστε το μεταφορικό σας μέσο και περπατήστε το σημασμένο μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι και την παραλία.
Ξερόκαμπος
Η αμμώδης παραλία "Κατσουνάκι" βρίσκεται κοντά στις πολλές και όμορφες παραλίες του Ξερόκαμπου του Δήμου Σητείας.
Ζάκρος
Η όμορφη παραλία της Ζάκρου σχηματίζεται στην άκρη ενός μεγάλου κόλπου με βοτσαλάκι και υπέροχα ήρεμα νερά, που στα πλάγια γίνεται βραχώδης. Η Ζάκρος δεν έχει πολυ κόσμο, ακόμη και τον Αύγουστο, ενώ θεωρείται και ιδανικό μέρος για ψάρεμα.
Wind-surfing
στο Παλαίκαστρο Ιούνιος, Ιούλιος & Αύγουστος
Το Παλαίκαστρο τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται το επίκεντρο για τους φίλους του Windsurfing. Η παραλία του Κουρεμένου, με τα μελτέμια που δεν λείπουν από την περιοχή, η ανοιχτή θάλασσα χωρίς εμπόδια και επικίνδυνα σημεία, κάνουν τη παραλία αυτή του Παλαικάστρου μια από τις δημοφιλέστερες της Ελλάδας.
Στη παραλία του Κουρεμένου στο Παλαίκαστρο λειτουργούν ήδη δύο οργανωμένες σχολές wind surfing πλαισιωμένες από επαγγελματίες δασκάλους προσφέροντας μαθήματα και εξοπλισμό σε αρχάριους και προχωρημένους. Οι σχολές λειτουργούν από Απρίλιο μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου.
Το Παλαίκαστρο είναι από τα λίγα μέρη της Ελλάδας που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις του windsurfing και ειδικά τον Ιούλιο και Αύγουστο που φυσούν δυνατά μελτέμια στην περιοχή.
Πεζοπορία - Φαράγγια
στο Παλαίκαστρο όλο τον χρόνο
H Κρήτη είναι ένα κατεξοχήν ορεινό νησί με μεγάλους ορεινούς όγκους οι οποίοι «σχίζονται» από άγρια, βαθιά και πανέμορφα φαράγγια. Τα φαράγγια της Κρήτης ξεκινούν από την ορεινή ή την ημιορεινή ζώνη και καταλήγουν συνήθως στη θάλασσα, αποτελώντας πραγματικά μνημεία της φύσης και αποτέλεσμα της επίδρασης των στοιχείων της - του ήλιου, του αέρα και του νερού.
Μέσα στις σχισμές των βράχων τους βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας καθώς και μεγάλος αριθμός από αρπακτικά πτηνά όπως γύπες, χρυσαετοί, γυπαετοί κ.ά.
Φαράγγι των Νεκρών (Ζάκρου)
Το διασημότερο και περισσότερο επισκέψιμο φαράγγι της ανατολικής Κρήτης. Μια υπέροχη διαδρομή που ξεκινάει νοτιοανατολικά από το χωριό Άνω Ζάκρος διασχίζει το φαράγγι και καταλήγει δίπλα από το μινωικό ανάκτορο στον κόλπο της Κάτω Ζάκρου. Είναι βατό όλο το χρόνο σχεδόν, έχει συνολικό μήκος 2,5 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου - εξόδου είναι περίπου 100 μέτρα.
Φαράγγι στις Χοχλακιές
Μικρό και εύκολα βατό σε όλες τις συνθήκες και περιόδους φαράγγι, ξεκινάει από το χωριό Χοχλακιές και καταλήγει στον υπέροχη παραλία Καρούμες.
Φαράγγι Ρίχτη
Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της ανατολικής Κρήτης με χαραγμένηκαι σηματοδοτημένη διαδρομή. Ακολουθεί την κοίτη του μικρού ποταμού, που διαθέτει ροή νερού όλο το χρόνο δημιουργώντας και έναν υπέροχο καταρράκτη.
Ιερό Κορυφής Πετσοφά
Ο Πετσοφάς είναι κορυφή κοντά στο Παλαίκαστρο. Τα Μινωικά χρόνια εδώ δημιουργήθηκε ιερό κορυφής και οι τελετές συμπεριλάμβαναν απόθεση πήλινων ειδωλίων βοοειδών, ανδρών και γυναικών.
Το Παλαίκαστρο στη Μινωική Εποχή
Ανακαλύψτε τα αρχαιολογικά ευρήματα
H πεδιάδα του Παλαικάστρου κατοικήθηκε καθόλη την Eποχή του Xαλκού. H πρώτη εγκατάσταση, που χρονολογείται στο 2900 π.X. περίπου (ΠΜ Ι), ήταν αρκετά μικρή σε έκταση και πληθυσμό. Mόνο τρία κτήριά της έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα, ένα στο Kαστρί και δύο στο Pουσσόλακκο
Σταδιακά ο πληθυσμός αυξήθηκε και περί το 1900 π.X. (την εποχή δηλαδή των πρώτων ανακτόρων στην Kνωσό και τη Φαιστό) την περιοχή του Pουσσολάκκου κατείχε μεγάλη καλοσχεδιασμένη πόλη, που διατηρούσε επαφές με την Aίγυπτο και τη Mικρά Aσία μεταξύ άλλων
Γύρω στο 1760 π.X. η πόλη καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από σεισμό. Aκολούθησε περίοδος αναδόμησης και ευημερίας (ΜΜ IIIB), που έληξε με νέο καταστροφικό σεισμό και πλημμύρες (ίσως το 1628 π.X). Όμως η πόλη ανέκαμψε και πάλι (ΥΜ IA)
Πλούσιοι έμποροι έχτισαν ωραία ευρύχωρα σπίτια, τις αποθήκες των οποίων γέμισαν με περίτεχνα κεραμικά και λίθινα αγγεία, και άφησαν πίσω τους πινακίδες Γραμμικής A, τεκμήρια των συναλλαγών τους.
Tο τέλος της περιόδου αυτής (ΥΜ ΙΑ) σηματοδοτεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας που προκάλεσε σεισμούς και βροχή στάχτης με καταστροφικές συνέπειες. H πόλη ξαναχτίστηκε, ακολούθησαν όμως ταραγμένα χρόνια. Στις αρχές του 15ου αιώνα (Yστερομινωική IB περίοδος) σημειώθηκε σειρά από πυρκαγιές, που πιθανώς να οφείλονταν σε εχθροπραξίες, ενώ καταστροφές έπληξαν ολόκληρη την Kρήτη.
Το Παλαίκαστρο σε αντίθεση με άλλες πόλεις ανέκαμψε. H αναδόμηση της πόλης διήρκησε έναν αιώνα περίπου (ΥΜ II και ΥΜ IIIA) και μολονότι υπάρχουν ενδείξεις για πυρκαγιά περί το 1370 π.X. (σύγχρονη της τελικής καταστροφής του ανακτόρου της Kνωσού) η ζωή συνεχίστηκε.
Γύρω στο 1300 π.X. (ΥΜ IIIB) το Παλαίκαστρο χτυπήθηκε από νέο σεισμό και στη συνέχεια μοιάζει να εγκατα- λείφθηκε σταδιακά. O πληθυσμός εγκαταστάθηκε για ένα διάστημα στο Kαστρί (ΥΜ IIIΓ), όμως μέχρι το τέλος του 12ου αιώνα π.X. εγκατέλειψε οριστικά την παράκτια πεδιάδα για την ασφάλεια των γειτονικών βουνών.